Wat Kun Je Het Beste Eten Voor En Na Je Training?

Wat je eet vóór en na je workout heeft een grote invloed op de effectiviteit van je training. Verkeerd eten vóór je workout kan ervoor zorgen dat je onvoldoende energie hebt om er het maximale uit te halen. De juiste snack ná je training helpt je lichaam om sneller bij te komen en je om spieren te herstellen.

In dit artikel leer je wat en wanneer je het beste kunt eten (en drinken) vóór en na je training… en waarom. Dit zal je helpen om er het maximale uit te halen.

Eten vóór je training

Voordat je aan je training begint heeft je lichaam voldoende tijd nodig om te verteren wat je erin hebt gestopt.

Een goede regel is om minstens 1 uur vóór je training niets te eten. Hiermee geef je je maag voldoende tijd om alles rustig te verteren.

Tijdens een intensieve training, zoals een kettlebell workout, gebruikt je lichaam een hoop energie. Het heeft dus voldoende brandstof nodig om te voorkomen dat je halverwege opgebrand bent.

Wat kun je het beste eten vóór je training?

Koolhydraten

Koolhydraten zijn de meest geliefde brandstof van je lichaam. Maar koolhydraten zijn toch slecht? Niet als je de juiste soorten kiest en er niet te veel van eet.

De beste koolhydraten voor je workout zijn die met een lage glycemische index (GI) waarde. Deze worden langzamer verteerd en opgenomen door je lichaam. Dit houdt in dat de energie geleidelijk vrij komt. Dit zorgt op zijn beurt voor meer energie en uithoudingsvermogen tijdens je training.

Voedsel vóór je workout:

 • Groente zoals bleekselderij, komkommer, tomaat
 • Magere yoghurt
 • Vers fruit
 • Volkoren producten (brood of ontbijtgranen)
 • Noten (amandelen, walnoten, hazelnoten etc.)

Eten na je training

Na een intensieve workout is je lichaam net een droge spons, klaar voor nieuwe energie en voedingsstoffen die het helpen om zijn spieren te repareren.

eiwitrijk-voedsel-na-je-training

Het beste wat je kunt eten ná je training is een combinatie van snelle koolhydraten en eiwitten. De koolhydraten helpen om je energievoorraad aan te vullen. Eiwitten zijn de belangrijkste bouwstof voor je spieren en helpen deze te repareren (en te versterken) na je workout.

Goede snacks ná een workout:

 • Groente en groene bladgroente
 • Groene smoothie
 • Fruit smoothie met Whey Proteine
 • Eieren
 • Vette vis (tonijn, zalm, makreel, haring)
 • Bonen
 • Fruit

Drinken vóór en tijdens je training

Je vochtgehalte op peil houden is erg belangrijk, zeker tijdens een training. Er zijn natuurlijk allerlei energy drinks verkrijgbaar. Tenzij je workout langer dan een uur duurt, raad ik echter aan deze links te laten liggen.

Een kettlebell training duurt meestal niet langer dan 30 minuten (dit is ook lang genoeg). Het beste wat je in dit geval kunt drinken om je vochtgehalte op peil te houden is… doodnormaal water.

Drink 1 of 2 uur voor je training ongeveer een halve liter water. Drink tijdens je training (30 minuten) ook een groot glas water. Zelf neem ik tussen iedere set een paar slokken. Zo heb ik na mijn training ongeveer een halve liter water op.

Welk voedsel kun je beter vermijden voor je workout?

Er zijn bepaalde soorten voedsel die de effectiviteit van je training behoorlijk kunnen verminderen en die je dus beter kunt vermijden. Dit zijn:

Vet

Vet voedsel is moeilijk te verteren. Het blijft lang in je maag rondhangen en dit kan problemen geven tijdens je training.

Vermijd dus het eten van friet, chips, doughnuts en andere vette snacks vóór je training.

Geraffineerde suiker

In tegenstelling tot veel natuurlijke suikers heeft geraffineerde suiker een hele hoge GI waarde. Het wordt zeer snel opgenomen en zorgt daarbij voor een piek in je bloedsuikerspiegel.

voedsel-om-te-vermijden-voor-de-training

Voorkom dus het eten van bewerkt voedsel dat veel geraffineerde suikers bevat. Dit geldt ook voor zogenaamde ‘proteine repen’. De meeste hiervan zijn niet meer dan veredelde snoeprepen.

 

Conclusie:

Wat je eet vóór en na je training kan een grote impact hebben op de effectiviteit ervan. Door je lichaam te voorzien van voldoende brandstof vóór je workout en voldoende bouwstoffen ná je workout, haal je er het maximale uit.

Hopelijk helpen deze simpele tips je om nóg sneller dat strakke, fitte lichaam van je dromen te bereiken.


Andere interessante artikelen:


Wat kun je het beste eten vóór en na je training? En Welk voedsel kun je het beste vermijden?

Share

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.