Kettlebell Thruster

De kettlebell thruster is een oefening die bijna geen spiertje in je lichaam ongebruikt laat. Hij wordt ook wel de squat press genoemd. Zoals de naam al aangeeft, is de oefening een combinatie van de front squat en de overhead press.

Naast de Turkish Get Up is de thruster mijn favoriete full-body kettlebell oefening. Hij versterkt niet alleen het hele lichaam maar verbrandt ook een hoop calorieën. Hij kan zowel met één als met twee kettlebells worden uitgevoerd. Hij is ook heel goed te variëren of uit te breiden met andere oefeningen.

In de video hieronder laat Kettlebell Coach Jesse vd Velde zien hoe je de thruster uitvoert.

Uitvoering van de Thruster (met één kettlebell):

  • Je begint vanuit de rack positie. Je op iets meer dan schouder breedte, tenen iets naar buiten en de kettlebell stevig tegen je borst gedrukt.
  • Nu voer je een standaar front squat uit. Zorg ervoor dat je geen bolle rug hebt en dat je knieën niet voorbij je tenen komen.
  • Terwijl je omhoog komt ga je in één vloeiende beweging over in de overhead press. De kracht van deze explosieve opwaartse beweging komt voornamelijk uit je heupen.
  • Laat de kettlebell langzaam zakken tot je weer in de rack positie staat.

Variatie: Doe aan het einde van de oefening (nadat je terug bent gekomen in de rack positie) een clean. De volledige oefening wordt dus: squat, press, clean – squat, press, clean enz.

Is de standaard thruster niet uitdagend genoeg voor je? Probeer hem dan eens te combineren met de kettlebell swing zoals in de video hieronder. Weer een mooi voorbeeld van hoe eindeloos je verschillende oefeningen kunt combineren om je kettlebell training gevarieerder en uitdagender te maken…

Ik train zelf al ruim 4 jaar met de kettlebell, en deze variatie kende ik nog niet. Geweldig hoe zo’n simpel stuk gietijzer zo oneindig veel trainingsmogelijkheden biedt.

Terug naar: kettlebell oefeningen

Wil je zelf beginnen met kettlebell training? Ontdek hier welk gewicht het meest geschikt is voor jou om mee te beginnen… en hier om te leren waar je het beste je eerste kettlebell kunt kopen.

Zonder dure materialen of sportschool abonnement toch een strakker lichaam? Download ons gratis e-boek met simpele maar zeer effectieve lichaamsgewicht oefeningen waarmee je heel je lichaam traint… vanuit huis en zonder dure hulpmiddelen. Klik Hier
Share

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.