Buikspieren Trainen Met De Kettlebell

buikspieren trainen met de kettlebellWie wil er nou géén strakke buik? Als het gaat om buikspieren trainen dan denken de meeste mensen aan lange reeksen sit-ups of crunches. Er zijn tientallen apparaten op de markt die uitsluitend bedoeld zijn voor het trainen van de spieren rondom de buik. In dit artikel leer je waarom eenzijdige buikspieroefeningen niet de oplossing zijn en hoe kettlebell training kan helpen bij het ontwikkelen van die felbegeerde six-pack.

Buikspieroefeningen om buikvet te verbranden?

Veel mensen denken dat ze met uitsluitend buikspieroefeningen van overtollig buikvet af kunnen komen. De fitness industrie speelt hier handig op in met al zijn Ab Rollers, Ab Wheels, Ab Twisters, Ab Rockets en ga zo maar door. Er zijn een aantal belangrijke redenen waarom dit weggegooid geld is:

Spot-reduction bestaat niet:

Spot-reduction is het geloof dat je vet in een bepaald lichaamsdeel kunt verbranden door dat specifieke lichaamsdeel te trainen. Hoewel onderzoek aantoont dat het trainen van één spiergroep de doorbloeding verbetert en een zeker effect heeft op lipolyse (vetverbranding) binnen deze spiergroep, is dit effect zo klein dat het niet of nauwelijks praktische waarde heeft.

Grotere spieren, niet minder vet:

Door dag in dag uit alleen maar buikspieroefeningen te doen vergroot je je buikspieren. De vetverbranding is echter minimaal bij zo’n eenzijdige training. Resultaat? Je buikspieren zitten nog steeds verstopt onder een laag vet. Soms lijkt de buik zelfs dikker te worden omdat de toename van spiermassa het buikvet verder naar buiten duwt!

Zie ook: Kettlebell oefeningen voor een platte buik

Waarom buikspieren trainen?

Er is maar één geldige reden om buikspieroefeningen te doen en dat is niet om buikvet te verbranden. Het is om een sterkere core te ontwikkelen. Met core bedoelen we de buik- en rugspieren die een rol spelen bij het stabiel houden van de romp. Bij iedere beweging die je met je romp maakt zijn je buikspieren betrokken. Ze spelen een belangrijke rol bij het stabiel houden van je bovenlichaam. Zelfs als je alleen maar rechtop zit gebruik je je buikspieren. Zou je dit niet doen dan zou je achterover vallen. Het nut van buikspieren trainen is dan ook een sterkere core, met als gevolg meer functionele kracht.

De kettlebell voor sterkere buikspieren

Goed, na onze preek over het nut van buikspieren trainen is het tijd om te kijken naar hoe de kettlebell je hierbij kan helpen. De meeste kettlebell oefeningen zetten ook je buikspieren aan het werk. De reden hiervoor is samen te vatten in één woord:

Stabilisatie

Kettlebell BuikspierenDe kettlebell is een vrij gewicht. Om te voorkomen dat je omvalt tijdens het doen van de oefeningen moet je je buikspieren gebruiken. In tegenstelling tot de meeste fitnessapparaten, waarbij je maar in één richting kracht hoeft te zetten, vergt kettlebell training de samenwerking van al je spiergroepen. Dit geldt zeker voor de ballistische oefeningen zoals bijvoorbeeld de swing. Zou je jezelf niet stabiliseren tijdens deze oefeningen dan gooi je jezelf de kamer door. Kortom, sterkere buikspieren zijn een natuurlijk gevolg van kettlebell training. Dat gezegd hebbende, zijn er wel bepaalde oefeningen die je buikspieren nog eens extra aan het werk zetten. Bijvoorbeeld:

De Turkish Get Up: Bij deze oefening moet je vanuit een liggende naar een staande positie terwijl je de kettlebell boven je hoofd houdt. Tijdens het overeind komen worden je buikspieren goed aan het werk gezet.

Windmills: Deze oefening zet vooral je buitenste schuine buikspieren aan het werk.

Kettlebell sit-ups: Dit is de gewone sit-up maar dan tewijl je de kettlebell tegen je borst gedrukt houdt.

In zijn Kettlebell Workout heeft Jesse van der Velde een complete dvd gewijd aan het trainen van buikspieren. Het enige jammere is dat hij de Turkish Get Up hier niet bij inbegrepen heeft. Daarom hebben we op deze website een uitvoerige beschrijving van deze oefening gegeven. Je vindt deze hier.

Conclusie:

Het nut van buikspieren trainen is om sterkere buikspieren te krijgen, niet om buikvet te verbranden. Bij iedere beweging waarbij je je romp beweegt gebruik je je buikspieren. Kettlebell training is een uitstekende manier om de spieren van je romp (en dus je buikspieren) aan het werk te zetten.


Wil je zelf ervaren wat kettlebell training voor jou kan doen maar weet je niet welk gewicht het beste voor jou geschikt is? Dan vind je hier een overzicht dat je helpt om te bepalen welke kettlebell het beste bij jou past.

Omdat er tegenwoordig allerlei soorten en maten kettlebells te koop zijn vindt je hier antwoord op veelgestelde vragen zodat je weet waarop je moet letten voordat je je zuurverdiende centjes investeert.

 

Share

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.