Wat Is Een Kettlebell

KettlebellDe kettlebell is een gietijzeren gewicht. Hij heeft veel weg van een kanonskogel met een handvat. Hij komt oorspronkelijk uit Rusland, waar hij girya wordt genoemd. Degenen die ermee trainen worden Girevics genoemd. De kettelbell  is compact, onverwoestbaar en hoewel je het niet zou zeggen als je hem ziet, kun je er je hele lichaam op een snelle en effectieve manier mee trainen. Kettlebell oefeningen vergroten je kracht, flexibiliteit en uithoudingsvermogen.

Het gewicht van een kettlebel wordt van oorsprong gemeten in Poods. Dit is een Russische gewichtsaanduiding. Één Pood is 16 kg. Kettlebells zijn verkrijgbaar vanaf 4 kg tot wel 48 kg. Wil je weten welk gewicht het meest geschikt is voor jou, klik dan hier.

De kettlebell werd al generaties lang gebruikt door Russische atleten en soldaten voordat hij in de rest van de wereld bekendheid kreeg. In 1704 verscheen hij voor het eerst in een Russisch woordenboek. Er zijn aanwijzingen dat de Kelten en ook gladiatoren een soortgelijke vorm van training deden met behulp van stenen met handvatten als manier om kracht en uithoudingsvermogen te ontwikkelen.

In 1913 kreeg de kettlebell bekendheid in de rest van de wereld, mede dankzij een artikel in het fitness tijdschrift Hercules. Vooral onder gewichtheffers en ‘sterke mannen’ was hij populair vanwege de functionele kracht die hij ontwikkelt. Tegenwoordig wordt hij over de hele wereld gebruikt en neemt zijn populariteit razend snel toe.

Is dit weer de nieuwste hype? Waarschijnlijk eerder een erkenning van iets dat zich al eeuwen lang bewezen heeft als uitstekend middel om je hele lichaam mee te trainen. Net als iedere andere vorm van fitness, bepaal je zelf hoever je ermee gaat. Kettlebell training is intensief. Door er de nodige tijd en energie in te steken zul je geweldige resultaten bereiken.

Share